woensdag 30 december 2009

Kerst und so weiter

Eerste kerstdag lag er geen sneeuw, iets dat ik toch wel van Noorwegen verwacht had! Ach, we krijgen nog maandenlang sneeuw als het goed is. En dan blijkt ook, want sinds een paar dagen ligt er al een halve meter.
Eerste kerstdag hebben Feiko en ik niet veel gedaan behalve hartige taarten bakken en computeren. De hartige taarten waren voor tweede kerstdag, die we op Fjellstova hebben doorgebracht met Harry, Hilde, Bé, Trui, Emma`s familie en Anne`s familie. In totaal 15 mensen. We hadden allemaal 3 cadeaus meegebracht, 1 ding dat je zelf ook graag wil hebben, 1 ding dat je absoluut niet terug wil hebben en een neutraal cadeau. Feiko wilde Pluisje inpakken maar dat mocht niet van mij! Vervolgens werd er gedobbeld wie er een pakje mocht uitpakken, of juist moest weggeven, of mocht roven van een ander. Het was ontzettend hilarisch, vooral omdat sommige dingen heel erg populair waren en constant van eigenaar verwisselden. Dat waren onder andere een hoofdmassageapparaat en een pakje stroopwafels....
Nadat alle pakjes uitgepakt waren, van naaisetjes tot eierdopjes en duitse boekjes tot een blik smac, een grote kerstsok tot koelkastmagneten met blote torso's, en kaarsen tot snoepjes, was het tijd om te smullen van al het lekkers. We genoten van club sandwiches, gevulde eieren, wild zwijn in rodewijnsaus, kalkoen, hartige taart en nog veel meer lekkers. Hierna was het tijd voor de tweede ronde van het spel. Iedereen had zijn plaats weer ingenomen, maar niet voor lang! Er werd van plek verwisseld, geruild, geroofd en gelachen tot de wekker ging. De cadeaus die toen voor je lagen waren van jou. Zo zijn wij nu een yatzee spel, een set naalden en een duits boekje over prinsen en prinsessen van de wereld rijker geworden.
Na het spel was het tijd voor het dessert: speculaastaart, chocoladepudding met vanillesaus, truffels, stoofpeertjes, krumkake (soort nieuwjaarsrolletjes) met slagroom en dan ben ik nog de helft vergeten. Het was zo lekker dat ik bijna ontplofte na het eten!
's Avonds wilden we nog naar het lokale kerstdansen in het gemeentehuis gaan. De verhalen gaan dat het er net zo aan toe gaat als de tentfeesten in Friesland...De entree was echter al bijna 25 euro plus daarbij het feit dat bier of wijn zo'n 7 euro per consupmtie kost maakte dat we toch maar niet heen zijn gegaan. Misschien volgend jaar, dan komen de spannende verhalen dan wel!
De dagen na kerst is de sneeuw begonnen te vallen. Zojuist hebben Feiko en ik handmatig de hele oprit van sneeuw ontdaan, ongeveer 50 kuub sneeuw...Dat is nog eens een goede workout! Nu zitten we te genieten na gedane arbeid, al kunnen we straks weer aan de slag. Terwijl ik dit typ, sneeuwt het zo hard dat ik het huis van de buren niet meer kan zien!
Gisteren zijn we bij de buren op bezoek geweest. Vorige week hadden ze een kerstster in onze gang gezet en ons welkom geheten in de straat. We waren al eerder langs geweest, maar de beste mensen waren niet thuis. Nu wel, dus konden we kennismaken en een cake langsbrengen. Het zijn oudere mensen van ongeveer 75 jaar, maar superfit. Ze gaan zelfs nog te skieën!
Al wekenlang wordt er over twee dagen zeer koude temperaturen voorspeld van -15 tot -20. Het schuift echter steeds een dag op. Ik ben benieuwd wanneer het wel komt, waarschijnlijk tegelijkertijd dat het in Nederland superkoud wordt. Als er een Elfstedentocht komt, dan komen wij ook. Zo'n iets bijzonders willen we niet missen en natuurlijk moeten we heit aanmoedigen!
Tot slot wensen
we iedereen alvast een goede jaarwisseling toe! Ha det bra!

1 opmerking:

  1. Voor de oplettende volgers van deze Blog (om de geloofwaardigheid wat in stand te houden):

    Volgens Marjan hebben we maar liefst 50 m3 sneeuw verplaatst, maar naar mijn ruime schatting kan het niet meer dan 5 a 6 m3 zijn geweest.

    Toch nog een klus dat een uur duurde en wat nog veel tijd en moeite zal vergen om het bij te houden.

    BeantwoordenVerwijderen