zaterdag 30 april 2011

Nysæternakken (549m)

De rode lijn geeft onze route aan. Bij het kruis ligt een schat.
Gisteren hebben we fantastisch gebarbequed op Fjellstova, het was heerlijk om 's avonds buiten te zitten! Vandaag zijn we een bergje opgeweest, zie hieronder de foto's. Eindelijk begint het voorjaar hier ook, met temperaturen rond de 20 graden. Precies goed, dat is warm genoeg om hier lekker in de zon te zitten, die heeft hier veel meer kracht. Het wordt 's nachts niet meer helemaal donker, aan de horizon blijft een lichte gloed schijnen.Nog even en de zon gaat niet meer onder.
Ik heb mijn boek ' På tur i Ørskog' erbij gepakt voor wat extra informatie bij de foto's. In dit gebied liggen nog oude seters, zomerboerderijen, waarvan sommige tot in de jaren '70 nog in gebruik zijn geweest. Een seter bestaat uit één of meerdere hutjes, waar de boeren in de zomer hun koeien molken. De koeien liepen 's zomers vrij rond in de hoge bergweides. Elke dag, vaak te voet, werd de melk van de koeien opgehaald vanuit de bergen. Dat gebeurde 's ochtends en 's avonds, terwijl de boer tussendoor het ' gewone' werk op de boerderij verrichtte.Het vee kon ook bestaan uit schapen of geiten. Nu zijn deze hutjes omgebouwd tot luxe vrijetijdshutten, maar wel door dezelfde familie, alleen dan één of twee generaties jonger. Hier en daar is er nog een seter in oude staat bewaard gebleven. 
In een uur waren we heen en terug. Het eerste stuk is enorm steil en dat viel me wel tegen. Eenmaal boven ben je dat natuurlijk zo vergeten, zeker met al die uitzichten. Op het meest vlakke stuk lette ik even niet op en viel zo in de stekelbosjes met verborgen stenen. Gat in mijn knie, maar ach, zelfs dat mocht pret niet drukken, het was fantastisch!
Fjellstova, met skelter baan. Links Lebergsfjellet (628m), rechts Svartløkfjellet (562 m). Het lijkt te gaan om een zadelberg.

Giskemonibba (687 m), waar ik maandag misschien opga. Landedalen met Ørskogelva (beek/rivier)

Høgsvora (1163 m), dat is die steile punt naar links. De rechterkant van de foto heet Snaufjellet (893 m) Vooraan het Kvanndalen, waar nog verschillende seters staan. In het midden Lauparen (1434 m), de hoogste berg van de gemeent Ørskog.

Uitwerpselen, misschien een vos? Vlak ernaast lagen in elk geval hertekeutels.

Oude vulkaan. Trolltinden (1170 m) en Ystetinden (1162 m) Oftewel, die berg met een hap eruit.

Giskemonibba, achtergrond Sunnmørsalpane riching het zuiden.

Feiko schrijft onze namen in het boek.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten