woensdag 29 juli 2009

Update

Sinds we hier zijn hebben we verschrikkelijk veel informatie opgezocht over paling, wonen en werken in Noorwegen. Helaas is het sinds 1 juli 2009 verboden voor sportvissers om paling te vangen en geldt voor de beroepsvissers een quotum van 50 ton voor dit jaar. Vanaf 2010 gelden nieuwe wetten die op dit moment gemaakt worden. Er is een risico dat de palingvangst helemaal verboden gaat worden, al is daar al een petitie tégen geschreven. Voor ons is het afwachten, wij krijgen onze informatie via de Nederlands ambassade in Noorwegen en via internet.

Een bedrijf alleen gericht op paling zal niet lukken, dus zoeken we alternatieven. Een optie zou zijn om ons toe te leggen op het roken van andere vissoorten, zoals daar zijn zalm, forel of makreel. De marge op deze soorten is echter veel kleiner. Als palingvissen alsnog wordt toegestaan, kan dat erbij gedaan worden. We zijn aan het uitzoeken welke vissers op paling vissen en dit eventueel aan ons willen verkopen.
Ook kan, in het kader van klein beginnen, vis van particulieren gerookt worden. Dan zullen we er wel een baan naast moeten hebben, maar kan Feiko in elk geval roken.
Een derde optie is combinatie met toerisme. De kommunes (gemeentes) in deze regio zijn erg bezig met het stimuleren van aantrekken van toeristen, varierend van versoepelde regels to het verstrekken van subsidies.

Jullie begrijpen dat dit natuurlijk niet in 1 week geregeld is, bovendien willen we ook niet alles op onze weblog zetten. Er zijn genoeg plannen, maar de uitvoering heeft tijd nodig. Voorlopig zitten we hier prima in onze gratis luxe caravanvilla!

7 opmerkingen:

  1. Jezus

    Wat komen jullie daar absurd laat achter.
    Maanden van voorbereiding en jullie zijn er al weken en dan komen jullie er nu achter dat het eigenlijk verboden is?? Dat was toch de reden om daar heen te gaan, dit weten jullie toch niet al langer? Anyways, ik vind het een enorme tegenvaller voor jullie, ik had net hoop na die ene paling. GOOOOOOOOOOOOOOOOW FOR IT!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nee, dat wisten we niet eerder, sterker nog, de fuik stond al in het water voordat wij die wet gezien hadden. Natuurlijk hadden we er al veel eerder over geinformeerd, maar er was niemand die ons een duidelijk/eenduidig antwoord kon geven...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. He young

    Ik zat te denken. Eigenlijk zijn jullie toch ook een soort beroepsvissers? Jullie doen het in elk geval niet voor de fun. Dus dan kan je al 50 ton paling per persoon vangen, dat is 100 ton? Of is dat te ver doorgedacht?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. leuk bedacht, maar het gaat om 50 ton voor heeeeeeeel noorwegen.....

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Aan de ene kant is het wel goed wat ze doen want het visje is toch al een bedreigde diersoort geworden.
    Maar er zijn toch nog wel andere mogelijkheden om vis te roken?
    Succes veder.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Als er straks geen paling meer gevangen mag worden hoe gaan jullie dat in de toekomst oplossen want jullie zouden vast wel in noorwegen willen blijven of niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. We willen hier erg graag blijven!
    Er zijn meerder vissoorten goed te roken, zoals zalm (gekweekt), kabeljauw, forel en zelfs haring wordt hier gerookt. Ook is makreel een optie, dat heeft Feiko al een keer gedaan en dat was uitermate geslaagd.
    Hier in het dorp sjoholt is een grote rokerij waar Feiko binnenkort een kijkje in de keuken gaat nemen...

    BeantwoordenVerwijderen